Acum cativa ani in urma, recunosc, nu aveam de fel incredere in spinnerbait. Era o naluca ciudata, noua si nu-mi inspira deloc incredere in pescuitul stiucii. Am descoperit cu adevarat avantajele spinnerbaitului acum vreo 4-5 ani la Periprava, pe un canal care ocolea incintele lui Sylvain.
Puteam pescui cu el peste crengi, peste plantele subacvatice, peste trestie si nu se agata sub nici o forma. Efectiv nu reuseam sa o agat in structuri. Era clar, este ceva ce trebuie aprofundat. La acea vreme aveam cred ca 4-5 spinnerbaituri americane, de la Booyah si de la Stanley Wedge. Intr-adevar spinnerbaituri bune si durabile pentru bass, in schimb pentru stiuca… nu prea. Dupa doua zile de pescuit le-am rupt pe toate, in maxim 40 de stiuci.
Spinnerbaitul functioneaza ca si un jig cu antibradis, datorita bratului de sarma care vine pana aproape in drept cu varful carligului, tinut vertical de catre paletele rotative.
Mi-a luat inca vreo doi ani de zile sa-l conving pe Razvan Mihuta sa le incerce si el, acesta descoperindu-le avantajele pentru prima oara tot la Periprava, si mai apoi in Serbia la Jezero Joca. Din momentul in care i-am dat pastila si a vazut ca are efect, era mai mult decat evident ca voi avea cu cine sa aprofundez aceasta naluca ciudata si prinzatoare.
Inca de la primele partide in agataturile de la Jezero Joca am descoperit ca nu toate spinnerbaiturile erau la fel de prinzatoare. Nu prindeam pe un singur tip de recuperare, ba mai mult, stiucile erau atat de pretentioase, incat a trebuit sa taiem cateva rotative pentru a le putea prinde in anumite circumstante. Altfel nu prindeai nimic, lucru pe care mi l-a dovedit si Razvan, cand mi-a luat 2 zile sa-mi „reglez” viteza de recuperare, asta dupa ce am echipat spinnerbaitul cu paletele prinzatoare, pana sa incep sa prind si eu stiuci, cum prindea Razvan, una dupa alta, iar eu pauza. Cu toate ca aveam aceeasi combinatie de palete, aceleasi skirturi… nu le copcioleam nicicum.
Daca v-am facut putina pofta de pescuit la stiuca, voi incerca sa va impartasesc ce am descoperit prin studiul intens din ultimii ani.
Greutatea
Greutatea capului spinnerbaitului, asemeni jigului, ii permite acestuia sa evolueze la o anumita adancime sau cu o anumita viteza de recuperare, in functie de paletele cu care este echipat.
Cele mai versatile pe apele din Romania sunt spinnerbaiturile de 10g, acestea evoluand mai la adancime sau mai la suprafata, in functie de paletele cu care sunt echipate. Cu cat are palete mai mari, cu atat dizloca mai multa apa si este mai portant. Bineinteles ca, odata cu nevoia paletelor mari, vine si nevoia de o mulineta de baitcasting, pentru ca mulinetele de spinning nu fac fata prea multor partide cu spinnerbaituri, in special celor cu palete supradimensionate.
Spinnerbaiturile cu palete mai mici, pot fi evoluate in apa mai adanca si la viteze mai mari. Se agata ceva mai usor decat cele cu palete mai mari, pentru ca nu au acelasi echilibru in recuperare, portanta paletelor tinandu-le in cele mai multe cazuri verticale.
Cele de 14 g, echipate cu palete mai mici pot fi pescuite chiar si in apa de 4-5 metri. Cele de la mine din trusa sunt de obicei cu palete supradimensionate pentru vibratii mai puternice. Chiar daca nu se agata, nu trec la fel de usor peste obstacole ca si cele de 10 g, capul fiind mai greu, implicit trecand mai greu peste obstacolele dure.
Cele care depasesc 14 g, sunt deja spinnerbaituri serioase, de care nici eu nu prea am in trusa, care, pentru a putea fi pescuite pe apele de prin Romania, trebuiesc echipate cu palete si skirturi XXL.
Palete si culori
In timp, impreuna cu Razvan am tras cateva concluzii care se aplica in marea majoritata a partidelor de pescuit. Bineinteles ca nu facem o regula clara din ele. Cred ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l intelegeti in pescuit este ca nu exista reguli, doar anumite aspecte dupa care ne putem ghida. Tot ce stiai se poate schimba fara preaviz, de ai impresia ca nu mai stii sa pescuiesti.
Dimineata, in general, folosim culori stridente galben fluo, fire tiger, cu palete argintii sau galben fluo. In special primavara tarziu, vara si toamna devreme folosesc combinatii de palete double willow sau combo colorado cu willow. Pe masura ce soarele urca pe cer, daca scade nivelul de activitate trecem pe culori din ce in ce mai inchise, cu palete aurii, cupru sau chiar black nickel, cu skirturi maronii, aurii sau chiar negre, in functie de nivelul de activitate al stiucilor.
Spre seara revenim la culori stridente, palete galben fluo, orange fluo si skirturi aprinse la culoare. Nu este o reteta garantata, dar de cele mai multe ori asa am avut cele mai bune rezultate.
Culorile paletelor sunt cele mai importante. Sunt momente cand, chiar daca pescuim cu skirturi de culori fluo, stiucile nu prezinta nici un fel de interes, decat daca folosim palete de culori inchise. In unele cazuri chiar am recurs la ajutorul markerelor negre sau rosii pentru a mai estompa din luciul paletelor, pentru a mai putea prinde stiuci chiar si ziua in amiaza mare, cand soarele era sus pe cer, fara petic de nor.
In ceea ce priveste formele paletelor, paletele willow emit cele mai multe luciri in apa, urmate de paletele french si indiana, la capatul clasamentului fiind cele colorado. Vibratia este invers proportionala cu flashul emis de palete in apa. Paletele colorado au cea mai violenta vibratie, urmate de indiana, french si apoi willow.
Inca nu am reusit sa ne facem o idee concreta cand prefera paletele willow, cu luciri multe si vibratie mai potolita, comparativ cu cele colorado sau cele cu vibratii mai puternice. Un lucru este cert, cand este nevoie de recuperari lente folosim preponderent spinnerbaituri cu palete colorado.
Prefer spinnerbaiturile cu palete duble. Cele cu o singura paleta vibreaza mult mai puternic, din cauza lipsei paletei mici, care stabilizeaza vibratia paletei mai mari.
Recuperare
Liniara
Bineinteles, cea mai simpla modalitate de a recupera un spinnerbait este cea liniara, fara pauze, fara intreruperi. Indiferent ca e in camp deschis, peste structuri sau peste praguri. De cele mai multe ori este bine sa folositi un spinnerbait care sa tina aproape de structuri, dar nu de putine ori stiuca iese si de la cativa metri dupa el.
De exemplu, chiar si cu recuperare liniara, daca este peste zone cu structuri: stepi, crengi sau trestie, spinnerbaitul va lovi aceste structuri, ricosand din ele, creand un efect „dezastruos” de apetisant pentru stiuci.
Liniara cu intreruperi de ritm
Sunt cazuri cand stiucile vor rapi doar pe intreruperile de ritm. Adica, urmaresc spinnerbaitul fara sa-l atace, momentul decisiv al atacului fiind fie o decelerare a recuperarii, fie o accelerare, fie o pauza scurta.
Recuperare si pauza
Cand pescuiesc in apropierea pragurilor de trestie, unde apa, imediat unde se termina stuful, este chiar si de 2-3 metri. Lansez cat mai aproape de stuf, moment in care las spinnerbaitul sa cada, cu firul intins. Chiar daca acesta prin cadere se indeparteaza de stuf, efectul paletelor este suficient pentru a provoca atacul stiucii, daca aceasta se afla in zona, dupa care recuperez si las iar sa cada pana pe substrat sau pana in apropierea acestuia. Este o tehnica pe care o folosesc in special in zone cu apa mai adanca, unde stiucile stau pitite pe substrat sau aproape de pragul de stuf.
Cele mai potrivite pentru o astfel de tehnica mi s-au parut spinerbaiturile cu palete colorado, cu colorado simplu sau cele cu palete combo: colorado & willow.
Helicoptering
Cel mai potrivit spinnerbait pentru aceasta tehnica este spinnerbaitul cu o singura paleta colorado sau indiana. Este o tehnica care functioneaza perfect in ochiurile din vegetatie, unde este spatiu restrans de manevra. Lansati in ochiul de vegetatie si lasati spinnerbaitul sa cada, veti observa ca paleta va face precum o elice de elicopter, in drumul sau catre substrat. Mai recuperati putin si lasati iar sa cada, dupa care scoateti. Repetati de fiecare data cand vedeti ochiuri in vegetatie. Poate fi o naluca mai productiva decat o guma.
Echipament
Cel mai adecvat echipament pentru pescuitul cu spinnerbait este cel de casting. Mulinetele de spinning nu rezista prea multor partide pana sa inceapa sa aiba jocuri si sa „macine” din cauza acestor naluci.
In ceea ce priveste lansetele, este nevoie de o lanseta din gama Medium, pana in gama Heavy, in functie de dimensiunea paletelor spinnerbaiturilor cu care pescuiti. Contrar celor pe care le auziti, cum ca ar fi nevoie de o lanseta moale sau cu o actiune moderata, va garantez ca nu este asa. Spinnerbaiturile nu se pescuiesc cu lansetele cu care pescuiti in mod normal la vobler, pentru ca inteparea cu acel carlig gros cu care sunt echipate necesita un plus de rezerva de putere pentru a penetra gura pestelui.
In ceea ce priveste firele, eu folosesc fire textile, intre 10 si 60 de livre, in functie de locatia pe care pescuiesc. Daca sunt multe structuri in apa si stiu ca mai sunt si stiuci mari, atunci voi folsi un fir mai gros. Daca in schimb bate vantul destul de puternic, atunci folosesc un fir de 15-30 lb si am grija cum trag de barosane. Daca e locatie cu structuri putine si fara agataruri prea mari atunci folosesc un fir mai subtire.
De incheiere
Spinnerbaitul este considerata o naluca de 4 anotimpuri, putand prinde la fel de mult peste in oricare din sezoane. In functie de nivelul de activitate al stiucilor, trebuie folosite spinnerbaituri care pot fi recuperate mai rapid sau mai incet. De exemplu, iarna sau toamna tarziu, cand deja s-a racit bine de tot afara, cele mai bune combinatii de palete sunt cele colorado, supradimensionate sau french, la fel, supradimensionate. Pentru a infrana si mai tare spinnerbaitul si a incetini evolutia acestuia, nu de putine ori recurgem la montarea suplimentara a unei gume pe carligul spinnerbaitului. Pentru mine cea mai des utilizata guma pentru asa ceva este Turbo Twister de la Relax, care are un corp suficient de lat pentru a infrana caderea spinnerbaitului, dar o coada suficient de subtire, pentru a nu influenta foarte tare actiunea de ansamblu a acestuia.
Este cea mai buna naluca pentru a acoperi suprafete mari rapid, in special in locuri cu agataturi, unde numai cu guma montata pe carlig offset se mai poate pescui. Poate fi pescuita ca si un vobler sau poate fi pescuita ca si un jig armat cu guma. Posibilitatile sunt… fara numar in felul in care aceasta naluca poate fi pescuita.
Am incercat sa cuprind cat mai multe informatii in randurile de mai sus. In realitate, s-ar putea scrie un roman despre aceasta naluca, care aparent este atat de simpla, dar totusi permite o utilizare atat de vasta incat pescuitul cu dansa poate fi mai complex decat ne-am fi asteptat.