Eu prefer silicoanele pentru pescuitul salaului, dar asta e doar ce-mi place mie mai mult. In general, gasim salaii in preajma structurilor si un singur carlig, chiar daca este montat normal, are mai multe sanse sa nu se agate decat cele doua ancore ale unui vobler. Pentru ape cu adancimi de 2-3 m, voblerele dau rezultate mai bune in majoritatea cazurilor, mai ales dimineata si seara, cand salaii se hranesc in suprafata, dar este foarte greu sau foarte scump sa pescuiesti cu voblere intre crengi sau betoane scufundate, adica exact locurile preferate de pesti.

Voblere fotografiate pe hartie cu patratele, pentru a scoate in evidenta lungimea lor, precum si dimensiunea barbetelor.
Pentru a stabili o strategie pentru partida care tocmai incepe, trebuie sa fim atenti la cateva semne care pot trada pozitia si preferintele pestilor in acel moment. Daca zarim atacuri in suprafata, este clar ca trebuie sa incepem cu naluci de suprafata, daca vedem grupuri de pestisori tasnind din adanc si imprastiidu-se la suprafata, similar cu ceea ce vedem cand ataca avatul, dar fara a vedea efectiv atacul sau rapitorul, atunci salaul se hraneste intre ape, iar daca vantul face sa apara valuri mari, atunci exploram pragurile de pe substrat, cu precadere zonele in care aceste valuri formeaza curenti. Daca rapitorii nu se tradeaza, vom porni explorarea de la agresiv la pasiv si de la suprafata spre adanc, in general, cu mentiunea ca, la salau, daca nu vedem semne in suprafata, putem trece direct la explorarea pragurilor si structurilor de fund. Am mai spus si repet, agresiv inseamna vibratie puternica, naluci mari, culori stridente sau greutati mari la jiguri, iar pasiv inseamna vibratie discreta sau deloc, marimi mici la naluca, culori neutre si greutati mici la jiguri. In functie de tipul de naluca si caracteristicile locului, agresiv sau pasiv poate sa insemne cu totul altceva, de la o partida la alta. Aceasta strategie ne aduce cea mai mare rata a capturilor, fiind siguri ca alegem cei mai agresivi rapitori ai momentului si functioneaza foarte bine in cazul in care cunoastem locurile unde urmeaza sa pescuim.
Daca zona ne este total necunoscuta, incepem prin a localiza rapitorii, respectiv zonele in care acestia sunt cantonati (nu uitati: 90% din pesti stau in 10% din apa!). Pentru aceasta alegem o naluca medie in spectrul agresiv-pasiv, care este cel mai probabil sa declanseze un atac, indiferent de preferintele de moment ale pestilor. O culoare naturala, cu vibratie medie spre mica, de 6-7 centimetri, care lucreaza bine la o viteza mica este ceea ce alegem din trusa. In zona (zonele) in care avem atac aplicam strategia de mai sus pentru a maximiza rata capturilor. Naluca sau combinatia care functioneaza cel mai bine, impreuna cu felul de recuperare si caracteristicile locului formeaza un „patern” pe care il putem cauta si reproduce in alte zone ale lacului, fara a mai trece prin tot spectrul de explorare, iar daca observatiile noastre sunt corecte si complete (adica daca nu ne-a scapat o caracteristica sau mai multe din „patern”), aceasta combinatie poate fi aplicata si alta data sau in alte locuri in care avem conditii similare.
Pe scurt, ca o concluzie, vara salaii stau grupati, in zone cu fund tare si apa oxigenata. Au perioade de activitate maxima alternate de perioade lungi de apatie, dar chiar si in perioadele de apatie, un jig greu care bate agresiv pe un platou de piatra starneste un atac care activeaza ca la comanda toti salaii din zona si poate declansa o partida memorabila cu 30-40 de pesti capturati intr-o ora, desi cu cinci minute in urma totul parea mort, coplesit de canicula. Acum este momentul in care orice naluca isi poate gasi maximul, incepand cu voblerele minnow de suprafata si terminand cu cele lipless, cu multe bile, sau cicade. Pilkerele grele, de plumb, pot fi naluca minune intr-o zi, iar in alta zi, in acelasi loc, un shad de 10 cm cu coada de randunica, lestat cu 2-3 grame si plutind lenes ne aduce partida vietii, cu atacuri care fac sa sara apa din fir si pastila din inele. Daca ar fi sa pot lua cu mine doar doua naluci pe o astfel de apa, vara (bineinteles, mai multe bucati la fel din doar doua feluri de naluca), as lua un shad cu bataie marunta, de 8-10 cm cu jiguri intre 7 si 12 grame, precum si un vobler de suprafata 6-8 cm, cu o bataie marunta si deasa pentru perioadele de dimineata si seara, probabil ambele in culori stridente.
Daca locurile vizate au structuri cu rata mare de agatare (copaci scufundati, resturi de beton cu sarme, praguri cu stepi sau radacini), shadul l-as monta pe o montura Texas sau Carolina, offset, cu gramaj la limita minima. Daca lacul are structuri putine si mici, localizate punctual (de ex: un fost calugar, un bloc de beton compact de 2-3 m, o mica movila de moloz etc.) atunci as folosi montura drop shot, jucata mai mult pe loc, pe structura (aici „pe” insemnand pe zona de atac, chiar daca este langa structura). Daca nu stiu ce ma asteapta atunci aleg un fir gros, de cca 20 lb si carlige care se dezdoaie foarte usor si leg shadul normal, iar daca structurile sunt praguri de piatra sau argila, locuri in care agtaturile nu inseamna automat si pierderea nalucii, sau daca sunt sanse sa fie somni mari pe aceleasi structuri, atunci voi folosi cele mai tari si mai ascutite carlige. Am mentionat doar somnii mari deoarece am scos fara probleme salau de peste 9 kg dintr-o zona cu copaci scufundati, cu un carlig nr 1 dezdoit si reindoit de nenumarate ori in aceeasi zi, cu un fir Sufix de 15 lb forta, vechi. Am mentionat numele firului doar pentru a specifica faptul ca nu era un fir supradimensionat ca PowerPro sau Stren, mult mai groase decat altele.
In ce priveste montura si tehnica folosita, in general, montura trebuie sa fie corelata cu caracteristicile locului de pescuit, cum spuneam mai sus, iar viteza de recuperare cu preferintele pestilor din acel moment (gradul de agresivitate). Rezultate bune puteti avea si cu un zig-zag agresiv si cu o traiectorie aproape liniara, in functie de ce anume vor rapitorii in acel moment. Incercati diferite feluri de prezentare, precum si viteze diferite, indiferent ca vorbim de vobler sau guma, alternandu-le chiar si in timpul aceleiasi recuperari si veti vedea ce raspuns primiti.
Fir intins!
(Si ca sa fie intins de mai multe ori C&R!)