Cum fiecare pescar are o parere personala despre modul in care ar trebui efectuata inteparea, iar fiecare inteapa pestele rapitor in felul sau, unii cu o eficienta mai mare, altii cu ceva mai putina, am decis sa scriu acest articol, pe o tema destul de putin analizata in detaliu.
Nu exista doi pescari la fel. Cu siguranta ca unii vor avea o parere diferita de a mea si probabil ca pe buna dreptate, din acest motiv nu ridic la nivel de standard modul in care eu incadrez inteparea – si anume pe specii. Insa cu siguranta ca vor fi destul multi pescari care au nevoie de acest articol, mai cu seama incepatorii.
Odata cu stilului de intepare pe specii, pe care eu il prefer, punctez si asupra echipamentului dedicat, a modului de lansare si de aliniere a lansetei, lucruri care premerg inteparea si sunt in directa legatura cu ea. Nu de alta, dar ar fi pacat sa dezvoltam doar o componenta a subiectului, sa-l rafinam si sa o facem teoretic, fara sa avem nici un atac.
Stiuca
Am decis sa incep cu stiuca fiindca este o specie din cele mai agresive, dar si cea care da cele mai dese rateuri la intepare si este scapata de prea multe ori. In general prefer o lanseta de spinning light-medium, cu actiune fast si cu incarcare de la 10 la 35 de grame. Cum bine stiti, sunt fan Sakura, asadar modelul Shinjin 2,13 va fi baza de la care plec. Datorita elasticitatii sale, blank-ul imi permite sa arunc voblere de mici dimensiuni, cum ar fi Bug Eye Bait (6,5 g), dar si celebrele Fat Heat Killer de la Abu Garcia. Doua naluci mai putin obisnuite, dar incredibil de eficiente la stiuca.
Revenind la lanseta, Shinjin-ul il remarcati imediat ca un bat foarte versatil, datorita carbonului utilizat la constructia blank-ului (Mitshubishi Carbon Fiber). Este destul de flexibil in aruncare, dar fiind un bat fast ma ajuta sa accelerez miscarea sacadata a voblerului de la Abu Garcia.
In cazul voblerului Bug Eye Bait va sfatuiesc sa-l recuperati la limita activarii (atunci cand simtiti ca incepe sa vibreaze), cu lanseta orientata intr-un unghi de 45 de grade fata de orientarea liniei mono, textil sau, de ce nu, Nanofil. In cazul voblerului Fat Heat Killer am observat ca este mult mai eficient daca tin lanseta in aceeasi linie cu firul. Astfel tinute, ambele voblere mi-au adus capturi impresionante, chiar si atunci cand alti pescari au trecut peste locurile in care am pescuit cu ele.
Fie ca este vorba de lingura, voblere de dimesiuni mici sau mari, intotdeauna la stiuca intep doar atunci cand simt ca lanseta este incarcata. Mai precis, chiar daca simt scurte atacuri sau semnale in lanseta, nu intep decat atunci cand lanseta se incarca cu greutate. Sfatul meu este sa nu va grabiti cand ati simtit o trasatura fina sau chiar destul de agresiva, ci sa rezistati tentatiei de a intepa. Va asigur ca rabdarea va avea consecinte fericite.
Explicatia este ca de multe ori stiuca – la fel ca pastravul – ataca rapid, dar imprecis, din cauza evolutiei aleatorie a nalucii. Iar odata ce a atacat imprecis si ai intepat in gol, naluca dispare din raza de actiune a stiucii. Daca iti pastrezi rabdarea, de cele mai multe ori stiuca revine in atac si ai sanse mai mari sa atace decisiv.
Salaul
Incomparabil din punctul de vedere al comportamentului la atac, salaul este pestele rapitor cel mai retinut si foarte rar ataca naluca mai mult de o data. Cum al doilea atac nu va mai veni, inteparea salaului trebuie sa fie rapida, energica si hotarata.
Ca echipament, eu folosesc cu aceeasi eficienta Sakura, iar in ultima vreme, datorita necesitatii ridicarii gramajului, pentru pescuitul de Dunare, am trecut la un nivel superior, Sakura Mazerra. Pentru cei ce si-o pot permite, este de departe lanseta cu un echilibru si o eficienta duse la extrem. Cu un design si o constructie combinata de carbon IM30T – IM36T, confectionata din carbon Toray, Mazzera este usoara, rapida si deosebit de puternica. Are o actiune extra-fast si o incarcare cu pana la 45 de grame.
In mod normal, o alta lanseta clasica ce incarca un astfel de gramaj va avea o rezerva de putere compensata prin greutatea brank-ului, astfel incat sa-i permita o rezistenta la lansare. Atunci lanseta devine grea, dar si rezistenta. Dezavantajul il simte imediat pescarul atunci cand, dupa o perioada scurta de timp, se resimte din cauza efortului de a lansa repetat.
In cazul lansetei Sakura Mazerra situatia se schimba, ea avand greutatea unui bat light, dar rezistenta unuia heavy. Iti permite sa arunci lejer greutati de pana la 45 de grame fara sa simti nici un efort din partea lansetei. Pentru acest motiv o prefer chiar si in pescuitul la somn, acolo unde rezerva de putere in lanseta este determinanta in finalizarea drillului.
Bibanul
Aici situatia este putin mai delicata. Ca si pescuitul, dealtfel. La biban, atunci cand se hraneste bine, ajunge doar sa faci selectia bibanilor „rasariti”. Ceea ce e destul de simplu. Bibanul se comaseaza in functie de dimensiuni. Asa incat, acolo unde vei gasi bibani mici, sunt destule sanse sa gasesti numai bibani mici, exceptie facand zonele curgatoare. Daca, in schimb, esti pe lac si vrei sa gasesti biban mare, cauta-l dupa dimensiuni.
Cand bibanul nu mai „mananca” atunci apare problema. Daca ai vazut ca pana atunci bibanul a raspuns bine nalucilor tale, iar la un moment dat s-a „taiat”, nu dispera. De cele mai multe ori, bancul de bibani fie se ridica spre suprafata, fie isi schimba pozitia. Atunci cand se ridica sau se muta, trebuie sa incerci sa gasesti unde se afla.
Cu mutarea intr-o parte este simplu, incerci sa-l localizezi. Cu ridicarea este mai complicat. Eu reduc greutata la 3 – 4 grame si arunc incepand sa numar chiar de cand naluca atinge apa. Incep cu o recuparea in prima pelicula a apei si ajung pana in apropierea fundului. Unde gasesc bancul de biban, revin cu fiecare lansare.
Chiar daca vorbim de pescuit pe fund sau intre ape, recuperarea trebuie sa alterneze astfel incat sa-i gasesc preferintele. Odata identificate preferintele, inteparea bibanului trebuie sa fie rapida, din varful lansetei. Practic, o intepare scurta, numai din incheietura palmei, poate sa fie foarte eficienta.
Daca ratati intepatura nu disperati, bibanul va ataca din nou naluca.
Cele mai importante elemente la pescuitul bibanului sunt modul de recuperare a nalucii si adancimea. Odata identificate, pescuitul la biban devine o placere greu de comparat cu pescuitul la alte specii de rapitor.
Din punctul de vedere al echipamentului, lansetele din gama light – ultra ligt, cu o plaja de incarcare de pana la 10 grame si actiune fast – ultra fast sunt cele mai eficiente.
Personal, pescuiesc aproape exclusiv cu fir textil de 0,06 mm, dar de cand Berkely a descoperit si comercializat Nanofil, care nu-i nici monofilament, dar nici fir textil, am renuntat sa mai pescuiesc la biban cu altceva.