Dupa cum stim, stiuca poate fi pacalita cu o mare varietate de naluci, fiind foarte greu de spus care este ceea ideala. In realitate, naluca perfecta nu exista, dar este cert ca unele modele au usoare avantaje si, in anumite conditii, dau randament mai bun. Alaturi de clasicele oscilante, care nu mai au nevoie de nicio prezentare, voi enumera cele cinci modele de naluci care, in opinia mea, sunt de nelipsit in pescuitul stiucii. Ordinea desfasurarii lor in pagina nu are legatura cu eficineta, fiecare putand fi, la un moment dat, numarul unu.
Stiuca (Esox Lucius), impreuna cu suratele ei de pe continentul American si Asiatic, ramane pradatorul de top al apelor dulci din zonele temperate si nordice mai reci. In conditii optime de viata, atinge dimensiuni impresionate, ce pot depasii 20 – 25 kilograme pentru Esox Lucius si pana la 50 kilograme la Muskie (Esox Masquinongy). Agresivitaea, forta, determinarea si darzenia cu care lupta in dril, fac din acesti pesti un trofeu ravnit de catre orice pescar de rapitor. Peste cu un puternic instinct teritorial, stiuca ataca fara ezitare intrusii care-i incalca teritoriul, manifestand astfel si un puternic comportament canibal. In realitate, aceste “apucaturi” duc la un echilbru al populatiei acestui pradator, fara sa se ajunga la suprapopulare, echilibru care poate fi stricat doar de interventia necontrolata si nesabuita a omului care, prin suprapescuit si braconaj, ajunge sa decimeze rapid populatia unei zone.
Frumusetea in pescuitul acestui peste este data si de faptul ca raspunde foarte bine la o varietate foarte mare de naluci si tehnici de animare. Avand un simt vizual extrem de dezvoltat, stiuca vaneaza in toata coloana de apa, de pe substrat pana in pelicula, in zone pline de vegetatie, dar si in ape deschise. Prefera zonele cu apa linistita, fara curenti, nu de putine ori intalnind-o si in zone bogate in curenti ceva mai puternici.
Crankbait-urile Fat Shallow Runner
Sunt disponibile intr-o varietate tipo-dimensionala si cromatica mare, insa recomandate sunt cele cu paternuri naturale, asemanatoare soarecilor sau broscutelor viu colorate, cu dimensiuni cuprinse intre 5 si 7 cm. Sunt usor de pescuit, tehnica de animare presupunand doar recuperarea liniara la viteza moderata. Corpul voluminous, prevazut adesea cu camera de rezonanta cu bile, disloca un volum mare de apa, producand stimuli puternici si usor de reperat. In acelasi ton, zgomotul facut de naluca la impactul cu apa, atrage imediat atentia pradatorului aflat in apropiere. Usor de confundat cu o prada reala, este atacata de regula imediat ce aceasta ajunge in raza de actiune a pradatorului, in multe situatii stiuca urmarind naluca de la mare distanta. O putem vedea cum vine „cu valul in cap” pana in momentul atacului. Lipsa reactiei stiucii la astfel de naluci tradeaza pesti apatici, care nu sunt dispusi sa se hraneasca, semn ca trebuie sa incercam altceva.
Rip Bait-urile sau Jerk Bait-urile hard

X-Rap Jerk, in culoare Glass Ghost, irezistibil pe canale cu apa adanca, limpede si stiuci vigilente
Sunt un alt model de naluci care, atunci cand sunt manuite corect, atrag stiuca precum un magnet. Au dezavantajul ca necesita ceva spatiu de manevra, fiind potrivite in zone cu apa ceva mai adanca. Desi lucreaza bine si pe tractiune liniara, aceste naluci sunt concepute pentru tehnici de jerking, unde alternam smuncituri scurte si energice, cu pauze mai mult sau mai putin prelungite. Atentie! Trebuiesc smucite bine, moment in care traiectoria evolutiei acestora aduce foarte mult cu fuga disperata a unui peste prada dezorientat. De regula, atacul apare in momentul in care stopam naluca. Modelele recomandate sunt de tip suspending, de 10 – 14 cm, in nuante naturale. Avantajul acestui tip constructiv, vine din faptul ca ne permite animarea indelungata a nalucii, pe arii restranse, mentinand adancimea de evolutie. Sunt capabile sa provoace atacurile rapitorilor, mai ales in perioade in care sunt apatici si indispusi sa urmareasca prada.`
Gliderele

Un glider cu dimensiuni respectabile (14 cm si 47 grame), strident colorat, animat insistent deasupra zonelor cu bradis, devine rapid tinta stiucii
Nu mai sunt de mult o noutate in pescuitul la stiuca. Practic, pentru multi pescari, a devenit naluca numarul unu, iar varietatea mare de modele existente confirma aprecierea de care se bucura aceste naluci de origini scandinave. Fabricate in variante floating sau sinking, au avantajul corpului compact, usor de lansat, care permite acoperirea rapida o unor suprafete intinse. Evolutia tipica de patinator se dovedeste adesea irezistibila pentru orice pradator aflat la vanatoare. Modelele recomandate, foarte productive in situatii in care stiuca este dispusa sa se hraneasca, sunt cuprinse intre 7 si 10 cm, cu colorit variat, adesea chiar strident. In cazul pradatorilor apatici, eficienta acestor naluci scade semnificativ.
Topwaterbait-urile
Desi sunt cel mai putin folosite, la noi, dar si in alte tari europene, sunt printre cele mai productive si spectaculoase naluci pentru pescuitul la stiuca. Sunt, cei drept, mai greu de utilizat, cer multa tehnica si precizie, motiv care le face mai putin populare. Dintre marea varitate a acestora se disting modelele de tip Stick Bait, destinate tehnicii walk-the-dog. Aceste modele sunt, in multe cazuri, “arma mortala” din arsenal. Zgomotul specific facut la recuperare, evolutia sacadata cu traiectorie in zig – zag, atrag stiucile pe orice tip de apa, fie ea deschisa sau invadata de vegetatie. In multe cazuri, cand pestele ramane indiferent la orice alta naluca, un astfel de topwaterbait zgomotos aduce atacul sperat si mult asteptat. Modelele recomanadate au dimensiuni cuprinse intre 7 si 14 cm, nuantate in diferite variante de culoare. De regula, la stiuca, cele cu paternuri cromatice de culori stridente sau variantele lucioase si nichelate se dovedesc cele mai eficiente. Repet, in opinia mea, şi nu numai a mea, topwaterbait-urile ofera cel mai spectaculos pescuit la stiuca. Totul se desfasoara la vedere, cu atacuri zgomotoase si puternice, direct in pelicula, iar asta ridica adrenalina la nivelul maxim. Atentie insa, in aceste cazuri exista riscul ca, din nerabdare, sa intepam prea repede, ratand astfel pestele. Avem nevoie de nervi tari si trebuie sa intepam doar in momentul in care simtim ca pestele a apucat naluca si a intins firul. Ritmul tehnicii de recuperare trebuie mentinut constant pana la atac, fara sa alternati cu pauze daca vedeti ca pestele urmareste naluca. Procedati la fel si in cazul atacurilor false. Doar mentinand ritmul si evolutia nalucii stimulati rapitorii sa atace sau sa repete atacurile. O schimbare de evolutie in acest caz nu aduce atacuri, ci, din contra, determina pestele sa renunte.
Spinnerbait
Ultima pe lista, dar nu si in topul preferintelor, spinnerbait-ul este o naluca din ce in ce mai populara in randul pescarilor de la noi.

Nu stiu in ce masura culoarea skirtului este determinanta, insa eficienta spinnerbaitului este certa, indiferent de culoarea sau modelul ales
Provenita din pescuitul la Bass, modele mari de spinnerbait-uri aduc capturi numeroase si in randul stiucilor. Este o naluca foarte usor de pescuit, al carui singur dezavantaj major este ca, fiind echipata cu un singur carlig, rata rateurilor este uneori mai mare. Compenseaza insa prin versatilitate si prin faptul ca se dovedeste alegerea numarul unu atunci cand pescuim in ape tulburi si vizibilitate scazuta. Sistemul constructiv permite utlizarea acestor naluci si in zone bogate in structuri, cumulul de stimuli vizuali si vibratili transmisi atragand rapid atentia stiucilor cantonate la marginea perdelelor de stuf sau in proximitatea vegetatiei submerse. Animarea acestora cu tehnica de jigging, permite exploatarea intregii coloane de apa, mai ales in zone cu cocioc, unde stiuca prefera sa pandeasca, si unde alte naluci prezinta un risc mare de agatare. Echipate cu una sau doua palete de forme colorado sau salcie, modelele de 10 – 14 grame sunt cele mai recomandate pentru majoritatea apelor de la noi.
Acestea sunt, pe scurt, cele “cinci pentru stiuca,” fiecare dintre ele fiind nelipsite din trusa mea atunci cand plec in cautarea acestui superb pradator. Mai greu este sa aleg doar cateva dintre sutele de variante (modele, producatori, culori) pe care le am in truse, incercand alcatuirea unui minim necesar pentru o partida scurta si pentru a nu-mi alimenta obsesia: “tocmai ce-ar fi mers azi, n-am luat cu mine”.
Fir intins!