Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT » Pescuit la rapitori: tehnici, naluci, monturi pentru spinning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 78

Locuri de salau in perioada rece

$
0
0

Salaul este in mod cert un rapitor tinta excelent pentru sezonul rece. Exista zone pe care salaul le prefera cand temperatura apei scade considerabil. In randurile de mai jos voi exemplifica mai pe larg conformatia acestor zone.

Odata cu racirea vremii si scaderea temperaturii apei, tiparul comportamental al salaului nu difera semnificativ de cel al altor rapitori, iar acest lucru este de mare folos in demersul localizarii. Pestii migreaza spre straturile inferioare ale apei, unde temperatura este mai ridicata si relativ constanta pe toata durata iernii. Adancimea si temperatura apei sunt insa doar doi dintre factorii care te ajuta la identificarea locului de iernat.

Al treilea, la fel de important, este conformatia substratului si prezenta structurilor. Salaul prefera zonele cu substrat tare sau nisipos. Prezenta strucuturilor submerse in astfel de locuri este intotdeauna un plus. Bolovani, craci scufundate, stepi sau variatii bruste de nivel (gropi, movile, santuri) nu fac decat sa faciliteze consumul minimal de energie pe care salaul il urmareste pe timpul iernii. Acest gen de structuri se pliaza pe metabolismul scazut al salaului si ii permit sa se foloseasca de ele pentru a face victime sigure in randul pestilor pasnici.

Evident conformatia locurilor de iernat difera si in functie de tipul de apa. In lacurile de campie, cu adancimi de pana la 2,5-3 metri, merita cautate in special variatiile de nivel, gropile cu substrat tare. Stim cu totii ca acest gen de lacuri sunt destul de sarace in structuri, de aceea aici chiar si structurile singulare pot adaposti mult peste.

Unele lacuri detin izvoare subterane. In aceste zone temperatura apei este mai ridicata decat cea a straturilor din jur, deci si acest gen de locuri se inscriu in preferintele rapitorilor pe timpul iernii.

In lacurile de baraj, cu adancimi ce depasesc 7-8 metri, pestii se refugiaza la adancimi si mai mari (de peste 5-6 metri). Aici structurile pot fi mai numeroase si pronuntate, iar folosirea unui sonar cu side imaging ne va ajuta in localizarea cat mai rapida a acestora. Nu de putine ori, un loc de iernat productiv este tradat si de aparitia bancului de pesti prada pe ecranul sonarului. Pe tot parcusul anului migratia salaului este corelata cu cea a pestilor prada, iar anotimpul rece nu face exceptie.

Pe rauri insa, un alt factor care intra in ecuatia localizarii este curentul. Locurile de iernat cele mai productive detin, pe langa o adancime corespunzatoare, substrat tare si posibil structuri, o dara de curent, cu un rol important in oxigenare si facilitare a hranirii.

Nu ramane decat sa adaptezi cele de mai sus la tipul de apa pe care pescuiesti. Daca urmaresti atent acesti factori, vei putea identifica eficient locurile de iernat ale salaului. Fir intins!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 78

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48