Cei mai mulţi începători în ale spinningului, în special când vine vorba de năluci suple, cauciucuri, cred că există o reţetă clară, sigură: ai cutare nălucă, vei prinde peşte.

Nu exista vreo regula cum ca iarna salaii prefera prezentari de finete, dovada grubul de 13 cm din gura rapitorului
Nu spun că în majoritatea cazurilor nu va funcţiona. Însă eu sunt de părere că fiecare nălucă îşi are locul ei, că nu există năluca ideală, ci doar cea care merge în acel moment, năluca momentului. Şalăii răspund la un stimul al simţurilor.
Uneori vibraţia este cea care determină atacul, alteori dimensiunea şi, rareori, doar culoarea. Spun rareori deoarece mie mi s-a întâmplat doar de două ori să constat că şalăii preferă o singură culoare, în detrimentul asortimentului aproape infinit de culori din trusă.
Ca să nu o lungim cu generalităţi în ale pescuitului la şalău, voi încerca să ilustrez cum abordez eu o partidă de şalău iarna. Spun „eu”, pentru că fiecare pescar are anumite preferinţe, anumite crezuri de care foarte rar se poate despărţi.
Eu sunt de părere că nu există o reţetă exactă. Schimb năluci până le dau de capăt, bineînţeles că încerc să le schimb cu o logică. Chiar dacă prind şi am impresia că aş putea prinde mai bine, schimb în continuare năluci până găsesc una care să dea randament şi mai bun. Doar experimentând putem ajunge la concluzii clare pentru partida în cauză.
Lăsând prejudecăţile acasă, în momentul în care ajung la pescuit, fie încep să pescuiesc cu ce am pe lansetă, fie iau din trusă ceva care mă inspiră pe moment.
Cum aleg greutatea jigului?
Primul aspect foarte important în pescuitul şalăului este alegerea greutăţii jigului. Iarna, peştii fiind mai letargici, vor prefera prezentări „fâlfâite”, căderi uşoare, prezentări mai fine, nu neapărat de fineţe. Dar chiar şi această regulă poate fi „încălcată”.
Presupunând că ştim ce locuri preferă şalăii iarna – apă lină, apă mai adâncă, nicidecum curent puternic – putem să ne înscriem în anumite tipare când alegem greutatea plumbului.
În cazul în care cunosc locul pe care urmează să lansez, atunci ştiu ce greutate va avea jigul. Îl aleg în aşa fel încât să nu cadă ca toporul la fund, ci cât se poate de natural. De exemplu, într-o zonă cu curent fin, cu apă de 1 – 2,5 m, merg pe un jig sau un plumb de offset de 7-10 g.
Dacă, în schimb, curentul dispare cu desăvârşire sau dacă pescuiesc pe un lac, aleg undeva între 3 şi 7 g, poate chiar şi jiguri de 1-2 g, cu care sunt obişnuit să pescuiesc mai degrabă la biban. Dacă apa este mai adâncă, pot să merg până la utilizarea de jiguri de 17 g, rareori 21 g.
Dacă nu cunosc zona pe care pescuiesc, de obicei aleg un plumb de 10 g, iar în funcţie de cum ajung sau nu cu acesta pe substrat, schimb cu jig mai uşor sau mai greu, până când năluca se scufundă aşa cum îmi place, adică mai încet. Nu vă bazaţi cu sfinţenie pe această regulă, pentru că şi iarna există abateri.
Țin minte acum două-trei ierni cum, pe capăt de lanseu, pescuind cu jig de 21 g, în apă de 1,5, maxim 2 m, aveam atacuri la fiecare lanseu. Dacă puneam jig mai uşor, parcă dădeam în cadă; treceam din nou la jiguri de 21 g şi gume agresive şi atacurile reveneau.
În acea zi preferau prezentările agresive, vibraţie puternică, jiguri foarte grele, în aşa fel încât năluca să nu se desprindă de pe substrat mai mult de 1-3 cm la o jiguială din lansetă.
Cum aleg prima nălucă?
Aici nu am o regulă bine definită. De obicei, pun siliconul cu care am prins la ultima ieşire. Nici măcar în alegerea culorii nu-mi fac reguli, putând prinde la fel de bine cu năluci stridente pe apă extrem de limpede, cât şi cu cele naturale, în unele cazuri chiar mai bine.
Cum îmi dau seama ce preferă şalăul iarna?
Într-adevăr, asta este întrebarea cea mai importantă, mult mai importantă decât prima alegere a nălucii sau a greutăţii plumbului. Bun… Și cum ne dăm seama ce preferă şalăii? Neexistând reguli clare, putem să ne dăm seama doar experimentând.
De obicei, eu fac în felul următor. Să presupunem că năluca pe care o aleg este un shad cu vibraţie măruntă, un Bass Assassin Turbo Shad de 10 cm, culoare naturală. Constat că nu am nicio prezentare sau că am doar atacuri fine, dar fără rezultat.
De obicei, schimb năluca radical, fie în coloristică, fie în vibraţie. De exemplu, pun aceeaşi nălucă, dar de culoare stridentă, cum este un limetreuse (galben fluo) ori un chartreuse glitter.
Sau pun un shad cu vibraţie puternică, cu paletă mare, cum este un Mann’s Shad de 10 cm, Orka Shad de 7-10 cm, sau un grub cu apendicele mai voluminos, cum sunt gruburile de la Mann’s sau Orka Shad Tail de 13 cm, de exemplu.
Dacă în continuare nu am succes, schimb cu ceva mai mic, care se poate numi deja finesse, cum sunt shadurile de 4-6 cm, gruburi de 5-7 cm, poate chiar 10 cm, în funcţie de profilul lateral, cu jiguri şi mai uşoare, diverse culori. Bun, nici aşa nu am rezultate notabile.
Trec în extrema fără vibraţii, cu gume de tip jerk (fluke) fără apendice vibratil, cum sunt jerkurile de la Mann’s Hard Nose Jerkbait de 15 cm, sau jerkuri mai mici, cum sunt Bass Assassin Shad, jerkbaituri de dimensiuni mai acceptabile, de 7-10 cm. Cu Mann’s Hardnose Jerkbait am avut succes foarte mare şi la ştiucă pe timp rece, echipat cu plumb de 1-3 g şi cârlig offset.
Pe scurt
Schimbările radicale mă ajută să trag concluziile mai rapid. De obicei, dacă apar prezentările după o asemenea schimbare, dar tot am impresia că şalăul nu se aruncă pe nălucă aşa cum trebuie, încerc să găsesc o cale de mijloc între năluca precedentă şi cea pe care o prezint în momentul actual sau schimb doar greutatea plumbului, fie el jig sau plumb tip glonţ.
De exemplu: pescuiam cu un Bass Assassin Turbo Shad de 10 cm, care are o bătaie foarte măruntă din coadă şi aveam doar ciupeli, iar acum dau cu un grub de 10 cm, cu apendicele mare. Acum, atacurile sunt mai rare. Următoarea schimbare este un Kopyto de 6,2 cm, un Shad Mann’s de 5-7 cm, poate chiar un Orka Shad-Tail de 10 cm.
Dacă simt că atacurile sunt mai puternice pe grubul cu vibraţie mai puternică, dar încă nu sunt decisive, încerc să caut ceva şi mai agresiv. Un shad mai mare, cu coada voluminoasă, poate chiar şi un jig mai greu, până când atacurile se transformă în capturi.
Experienţa se capătă pescuind, iar de cele mai multe ori o schimbare radicală poate întoarce reuşita unei partide cu 180 de grade. Experimentaţi cu năluci diverse, vibraţii diverse, culori diverse şi cu siguranţă rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.