Inceputul usor indecis al acestei veri, a adus o alternanta frecventa de temperaturi ba ridicate, ba cu mult sub indicele termic specific perioadei estivale. Am avut parte de cantitati ridicate de precipitatii, uneori sub forma de furtuni, acompaniate de grade putine in termometre. Toate si-au pus inevitabil amprenta pe bazinul hidrologic autohton, afectand implicit si pescarul de rapitor.
Genul acesta de schimbari frecvente, in ceea ce priveste conditiile meteo, nivelul apei, temperatura sau coloritul ei le vad foarte benefice pentru noi, manuitorii de lansete. Ele implica pe de-o parte perioade de acalmie, in care rapitorii par de negasit, insa sunt mai mereu urmate, aproape negresit, de perioade in care pestii au un apetit ridicat si nivelul de activitate creste. Momente in care, daca te afli la locul potrivit, frecventa si talia capturilor te vor readuce zile la rand pe apa.
Cheia succesului
Cum putem identifica cat mai eficient aceste momente? Exista oare o reteta a succesului cand vine vorba de pescuitul in sezonul cald?
Cu siguranta, insa nu este o reteta fixa. Ea variaza in functie de un cumul de factori precum temperatura si coloritul apei, luminozitate, conformatia substratului si prezenta pestilor prada. Daca pescuiti pe rauri, destinatia mea favorita, intervine un alt factor foarte important, si anume, curentul.
Ecuatia localizarii devine si mai simpla daca in rezolvarea ei aplicam nenumarate ore petrecute pe apa, plus experienta partidelor anterioare. Incetul cu incetul vom incepe probabil sa determinam si un tipar comportamental al rapitorilor in sezonul cald. Insa de indata ce ai senzatia ca ai un tipar bine definit, variabilele se schimba din nou si te regasesti iarasi la punctul de start. E ceea ce numesc eu, frumusetea pescuitului.
Totusi, suntem pescari pragmatici si in plus ne plac si provocarile. Sa vedem cum putem sa ne folosim de valorile acestor variabile in ecuatia localizarii.
Curentul, ca tot vorbeam de el mai devreme, il vad ca un factor esential in pescuitul de vara. Curentul este preferat de rapitori mai ales in sezonul cald, deorece implica apa mai oxigenata. Nu tin minte sa fi avut parte de partide memorabile vara pe zone unde curentul apei nu se facea resimtit. Cu cat era mai ridicata temperatura apei, cu atat gaseam pestii pe zone cu curent mai puternic si mai la adancime.
Pestii prada sunt un alt factor cheie in localizare. De cele mai multe ori acestia isi tradeaza prezenta, prin imprastieri la suprafata apei. Uneori insa, ambuscadele rapitorilor se petrec in adancuri si pot trece neobservate daca nu executam cel putin cateva lanseuri de control. Urmareste si intelege comportamentul pestilor prada si vei gasi si rapitorii. De cele mai multe ori, fraza aceasta sintetizeaza cel mai bine localizarea in spinning.
Cand vine vorba despre temperatura, coloritul apei, luminozitate sau conformatia substratului, nu exista niste valori exacte care trebuiesc atinse pentru o partida de succes. Valorile care ti-au adus capturi o data, e posibil sa te lase cu ochii in soare cateva saptamani mai tarziu. Cu atat mai mult, nu exista locuri care sa-ti garanteze capturi oricand. Exista doar locuri care se potrivesc bine anumitor conditii.
Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam sa intelegem de ce am prins bine in anumite conditii, sau deloc in altele. Imporanta fiecarui factor se poate schimba de la o partida la alta, insa ei toti trebuie combinati pentru a intelege unde gresim.
Am avut spre exemplu partide in care am depistat rapid pestii prada si am sesizat imediat si activitatea rapitorilor. Au urmat capturi multiple, insa zilele urmatoare nivelul apei a scazut, iar pestii prada au disparut. Odata cu ei si rapitorii. Analizand conformatia substratului si conditiile din ziua respectiva, apa fiind in limpezire, am reusit sa-i relocalizez la aproximativ 500 de metri in amonte, pe apa ceva mai adanca si curent mai puternic, pe acelasi tip de substrat. Capturile nu s-au lasat asteptate, insa dupa mai putin de doua zile au disparut din nou.
Naluci de canicula

Rapala DT20 m-a ajutat să depistez rapid prezența somnilor la adâncime, chiar dacă la suprafață aceștia nu și-au trădat deloc prezența.
De cele mai multe ori pestii prada nu-si tradeaza prezenta si nu-ti ramane decat sa elimini apa, vorba pescarilor profesionisti de peste ocean. Pe scurt, trebuie sa pescuiesti in cat mai multe locuri, in care instincul iti spune ca se reunesc corect cel putin o parte din factorii descrisi mai sus. Testand o diversitate mare de locuri, cu diverse conformatii, poti gasi cel mai repede reteta castigatoare.
In sezonul cald, naluca pe care o scot cel mai mult din trusa este voblerul. Pe raurile mici si medii, acesta imi permite sa acopar o suprafata mare de apa, intr-un timp scurt. Folosindu-ma de curent pot mentine naluca un timp mai ridicat in zona de atac. Totodata, voblerul imi permite sa caut cu usurinta rapitorii in mai multe paliere de adancime.
Nu ma feresc sa pescuiesc voblerele nici in structuri, precum craci submerse sau bolovani. Aici, pentru a minimiza riscul de agatare puteti folosi doar o tripla in zona dorsala. Crankurile deep-diver functioneaza foarte bine si echipate cu carlige duble sau chiar simple, fara a va afecta puternic rata de intepare a pestilor.
In sezonul cald, rapitorii pot deveni foarte pretentiosi la tipul de vibratie al voblerului. E o perioada in care recomand mai mult ca oricand experimentari succesive cu diverse tipuri de vibratii, dimensiuni si culori. In cazul meu, vibratiile marunte au mers bine pe apa mai limpede, iar cele ample, mai agresive m-au salvat atunci cand apele raurilor erau „puscate”. Totusi, nu o luati ca pe o regula care sa va infraneze de la a experimenta.
In cazul in care adancimea apei la care pescuiesc depaseste 5-7 metri si exista si curent, prefer sa pescuiesc cu softuri echipate pe jiguri grele, cicade sau pilkere. La adancimi mari voblerele nu sunt la fel de comod de pescuit, ba uneori chiar imposibil.
Softurile le pescuiesc in general pe substrat si ma folosesc de curent pentru diferite tipuri de prezentari.
Daca lansez in amonte, ajutat de curent, jigul va ajunge repede pe substrat, avand o cadere agresiva. El poate genera atacuri instinctuale din partea rapitorilor. Chiar daca nu au dispozitia sa se hraneasca, este genul de prezentare care face ca instincul de rapitor sa primeze, acesta atacand incontrolabil naluca. Sunt de cele mai multe ori atacuri foarte puternice.
De asemenea, daca lansez in aval, curentul va conferi nalucii o cadere lenta. Este o prezentare mult mai subtila, care poate fi pe placul rapitorilor apatici.
Epilog
Acum ca am trecut in revista ingredientele necesare retetei succesului in sezonul cald, ramane ca in fiecare zi petrecuta pe apa sa observam si sa experimentam, incercand sa gasim dozajele corecte.
Rapitorii isi vor mentine cu stoicism obiectivitatea, facand ca totul sa para extrem de limpede si usor de inteles in zilele incoronate de capturi, si incredibil de confuz, haotic si neclar atunci cand nu vedem coada de peste.
Ori, asta e pana la urma ceea ce ne face sa ne intoarcem necontenit acolo unde parca ne e locul, pe apa.