Pescuitul bibanului are o frumusete aparte tocmai datorita multitudinii de tehnici prin care poate fi capturat. Lacomia cu care ataca de cele mai multe ori il recomanda ca un peste scoala printre amatorii de pescuit cu naluci.
Bibanii raspund bine la o gama larga de naluci, pe care voi incerca sa le grupez in functie de palierele de adancime la care evolueaza.
Primele ar fi nalucile cu evolutie in pelicula. Cunoscute si sub denumirea de “naluci topwater”, acestea definesc probabil cea mai spectaculoasa metoda de capturare a bibanului. Popperele, stickbait-urile de talie mica sau diversele insecte ce evolueaza in pelicula sunt deosebit de eficiente cand bibanii se hranesc in straturile superioare ale apei.
Aceste naluci au avantajul de a stimula agresivitatea bibanilor si de a-i activa peste masura. Bibanii vor urmarii naluca pe suprafete mari, incercand din rasputeri sa o inhaleze. Atacurile repetate, la vedere, fac deliciul oricarei partide de acest gen. Tehnica de recuperare e compusa din pompaje scurte, urmate de pauze, tehnica cunoscuta si sub denumirea de “walk the dog”.
Urmeaza nalucile care evolueaza mai jos, in straturile apei, cum ar fi voblerele si rotativele de dimensiuni reduse sau oscilantele usoare. Acestea iti permit sa acoperi suprafete de apa mari si sa localizezi rapid bibanii. Sunt foarte eficiente in pescuitul de cautare. Desi recuperarile liniare dau rezultate bune, in cazul acestor naluci, micile accelerari, stopaje sau jerk-uri (pompaje) din varful lansetei, incata si mai mult bibanii. Ramane doar sa experimentezi si sa adaptezi recuperarea la situatia intalnita pe apa.
Ultima categorie este cea a nalucilor care evolueaza aproape de substrat. Aici intra nalucile soft, armate pe jiguri mici (nr. 4, 6, 8), cicadele, pilkerele si oscilantele grele. Soft-urile sunt probabil cele mai cunoscute naluci pentru biban, datorita eficientei lor ridicate. Tipurile de recuperare in acest caz pot varia, de la simpla tarare pe fundul apei, pana la clasica evolutie in dinti de fierastrau, cu amplitudini tot mai mari. Aceste naluci sunt foarte versatile si pot fi pescuite la fel de bine si intre ape, cu pompaje ceva mai ample. Odata localizati bibanii, manuite cum trebuie, nalucile din aceasta categorie vor creste simtitor rata capturilor.
Aveti, asadar, la dispozitie o gama larga de naluci care se preteaza pescuitului la biban. Fiecarui tip de naluca i se pot aplica o serie de tehnici de recuperare/animare, marea majoritate fiind descrise mai sus. Descoperirea solutiei castigatoare la un moment dat tine doar de noi, manuitorii lansetelor. Sunt micile puzzle-uri care sporesc frumusetea pescuitului cu naluci.