De când mă știu, pescarii sunt convinși că peștele mare stă la apă mare – cleanul mare stă în bulboane adânci, iar pe lacuri întotdeauna este situat pe palierele mai profunde. 2010 a fost anul în care am reușit și eu să mă conving de acest lucru, testând din ce în ce mai multe voblere de adâncime.

Clenii de peste 1 kg nu pot fi convinsi sa paraseasca adancurile decat cu voblere care actionează mai jos de 1,5 m
PRIMUL PRAG
Într-o zi de vară, eram cu Răzvan la pescuit de biban pe un lac în apropierea Aradului. La un moment dat i se agață jigul de ceva, forțează și, după câteva ture de manivelă, începe drilul cu un clean mai răsărit. Când ne uităm mai atent, minune, nu era agățat de năluca lui, ci de un vobler cu barbetă mare și o strună de oțel, pe un lac fără știucă.
Nu vă mai povestesc că voblerul avea practic un singur cârlig, și ăla tocit, și era negru ca tăciunele… fapt ce l-a făcut pe Răzvan să spună: «Ia-l tu, că n-am ce face cu el». Așa am și procedat… l-am luat și l-am curățat. Bineînțeles, am omis să-i spun că, după ocheții cu care era echipat, este un vobler japonez.
Am ajuns acasă, l-am curățat bine de tot și, până să aflu ce model este, am căutat câteva zile bune pe siteurile japoneze. Când i-am dat de cap, am început să cercetez toate firmele care fac modele de voblere de 3-5 cm cu barbete deep diver. Cele care mă interesau pe mine, care să depășească bariera de 2 m și să-mi și placă în acțiune, erau foarte puține la număr.
CE SUNT VOBLERELE DEEP DIVER?
Nu este o regulă scrisă pe nicăieri, dar în principiu este vorba de voblerele cu barbeta supradimensionată, care se scufundă la peste 1m adâncime. Acestea pot fi de diverse forme și dimensiuni.
Minnow: voblere fusiforme, cu forma cea mai apropiată de alevinii din natură.
Crank: voblere cu profil „butucănos” (raportul dintre înălțimea și lungimea voblerului este foarte mic), rotunjite sau aplatizate lateral.
Shad: o mijlocire dintre voblerele de tip minnow și crank, fiind mai apropiate ca formă de babuști și roșioare. Au formă fusiformă, dar cu profil mai înalt decât al voblerelor de tip minnow.
MĂRIMEA CONTEAZĂ
Eh, la clean mărimea în general contează, doar că aici mai mic înseamnă mai bun, în comparație cu nălucile pentru alte specii de răpitori. Foarte rar depășesc bariera de 5 cm la clean, iar când o fac se întâmplă cu voblere de tip minnow, a căror forma fusiformă imprimă un profil minimal.
În general, prefer voblerele între 3 și 5 cm, când vine vorba de deep divere la clean. Voblerele care pe recuperare să rămână constant la o adâncime de 2-3 m sunt rare și foarte puține dintre ele sunt mai mici de 3,5 cm. Nu fac referire la voblerele de tip sinking autohtone – pe care le lăsăm să cadă la o anumită adâncime, după care le recuperăm, apoi le lăsăm din nou să cadă și din nou le recuperăm –, ci la voblerele clasice deep diver, care păstrează o anumită adâncime pe aproape toată durata recuperării.
ADRESA CLEANULUI MARE
Nu știu câți dintre voi ați avut vreodată posibilitatea să observați bancuri mari de cleni în ape foarte limpezi, dar, asemenea majorității speciilor de răpitori, cei mai mari erau întotdeauna la cea mai mare adâncime, iar cei mai mici și neînfricați se învârteau la suprafață. Iar dacă în zonă se aflau și cleni întradevar mari, care să depășească 1 – 1,5 kg, aceștia apăreau foarte rar, ca niște străjeri care-i supravegheau pe cei mici.
Acest lucru se întamplă cel mai des pe lacurile de acumulare sau balastiere, unde nu au foarte multe obstacole după care să se ascundă. Și atunci, adâncimea la care se scufundă îi camuflează de prădătorii de pe mal. Acestea sunt apele unde voblerele deep diver vor excela, și vă promit capturi pe măsură.
MODELE DE VOBLERE
Pentru asemenea lacuri, prefer să folosesc voblere care evoluează între 1 și 3 m, mai ales dacă îmi doresc capturi peste medie. Nu mă sfiesc să dau cu năluci mai mari de 4 cm, ba chiar le prefer. Una dintre nălucile preferate pe lacuri limpezi este un Lucky Craft Pointer Deep Diver de 48 mm, atunci când peștii sunt mai sus. Ajunge la o adâncime de 1 m, dar are o bătaie foarte discretă, foarte rar refuzată, indiferent de apetitul clenilor. Voblerul este foarte eficient și în prezentări cu pompaje și pauze, fiind de tip suspending.
Un alt vobler care dă randament inclusiv pe ape foarte limpezi, chiar și ziua în amiaza mare, cînd vizibilitatea în apă este maximă, este Dorado Invader de 4 cm. Acest vober de tip shad cu barbetă deep diver este disponibil și în varianta sinking și ajunge la o adâncime de până la 1,5 – 1,8 m, în funcție de grosimea firului cu care pescuiți. Este un vobler care dă un randament foarte bun și pe lacurile de acumulare cu păstrăv.
Urmează unul dintre primele mele voblere cu adevărat deep diver, Lucky Craft Cra-Pea Deep, care este un vobler de 34 mm, ușor bondoc, dar cu o vibrație și un rattle care nu pot trece neobservate.
Acesta ajunge la adâncimi de până la 2,3 – 2,5 m și poate fi pescuit inclusiv în zone cu structuri, barbeta pătrățoasă permițându-i să sară peste și să ricoșeze din obstacole. La acest vobler indiscret prefer culori mai naturale, chiar translucide, pentru că și așa atrage foarte multă atenție prin vibrație și zgomot.
Continuând în aceeași ordine, cel mai deep diver din trusă este un Jackall Chubby Deep de 38 mm, cam la fel de bondoc ca și Lucky Craftul Cra-Pea Deep de 34 mm, dar cu un avantaj enorm în plus. La cei 38 mm ai săi este prevăzut cu sistem long cast, care ne permite lanseuri mult mai lungi decât Cra-Pea-ul, chiar și decât Dorado Invader de 5 cm (care este ceva mai greu), fapt ce-i permite să ajungă chiar și la 3 m adâncime.
Este unul dintre voblerele care m-a scos din belele la câteva competiții, vobler care era cât pe-aci să-mi aducă marea captură la Siriu – voblerul găsit de Răzvan. A produs frecvent capturi peste medie, mai mari de 1 – 1,5 kg, ceea ce confirmă faptul că pește mare în general este sinonim cu adâncime mare. Un crank care are o vibrație măruntă, doar 3,5 cm și ajunge la 1,8 – 2 m este Goldy Fighter. Preferabil varianta sinking.
Pentru un plus de adâncime, am modificat câteva și le-am supralestat. Sunt voblere foarte accesibile ca preț, deci putem să experimentăm cu ele. Acestea sunt doar câteva modele de voblere deep diver pentru clean, testate și prinzătoare. Din păcate, printre voblerele mai accesibile sunt foarte puține care să ajungă la adâncimi de peste 2 m.
Printre cele cu adevărat prinzătoare se mai numără și Salmo Hornet de 2, 3 și 4 cm, preferabil cele scufundătoare, pentru că ajung la adâncimi mai mari. Deși sunt adeptul voblerelor cu o vibrație mai măruntă, aparent mai naturală, Hornet nu se încadrează în acest patern vibratil.
Dar se pare că tocmai ieșirea aceasta din tipar îl face un vobler invincibil, uneori chiar singurul care prinde, fapt ce m-a surprins în câteva situații. În funcție de lungimea lor, acestea ajung la adâncimi cuprinse între 0,8 și aproximativ 2 m.
Yo-Zuri Hardcore 50-SH este, de asemenea, un vobler cu o vibrație foarte populară, care dă rezultate la cleni peste medie și se pretează și la prezentări cu pompaje și pauze. Un vobler care poate ajunge la adâncimi de până la 2 m, dar, din păcate, un vobler pe care Yo-Zuri a încetat să-l mai producă. Dacă le mai găsiți rătăcite pe vreun raft pe undeva, nu ezitați…
Un minnow care face față aceleieași provocări, disponibil tuturor, este Dorado Stick, de 4 cm și de 5 cm. Acestea ajung de asemenea la adâncimi de 1 – 1,5 m. Am observat o frecvență mai mare a capturilor, dar foarte rar bucăți mai răsărite.
CONCLUZII
Voblerele enumerate mai sus sunt doar câteva exemple. Lista poate continua. Din cercetările mele, concluzia este că voblerele de tip crank și cele de tip shad ating profunzimile cele mai impresionante. Ele sunt de obicei de tip floating, iar barbeta supradimensionată permite într-o oarecare măsură să le pescuiți și în zone cu obstacole.
Cu cât voblerul este mai mare și ajunge la adâncimi mai mari, cu atât crește dimensiunea capturilor, chiar dacă scade numărul lor. Nu vă fie frică să încercați asemenea voblere chiar și pe mijlocul lacurilor. Clenii sunt dispersați în întreaga masă a lacului, chiar dacă cei mai mulți stau lângă structurile din apropierea malurilor.
Pescuitul cu voblere deep diver se pretează foarte bine și pe râuri, în special pentru pescuitul din barcă sau în zonele cu maluri foarte abrubte. Puteți să le pescuiți paralel cu coronamentul copacilor, unde apa depășește 1 – 1,5 m pe majoritatea râurilor respectabile.
Dacă un anumit tip de vibrație nu dă rezultate, încercați năluci cu dimensiuni sau vibrații diametral opuse și rezultatele vor apărea.