Este o adevărată poveste în jurul acestor termeni (mod de încărcare, greutăți, acțiune, puterea lansetei) și se discută pe mai toate forumurile de specialitate. Un lucru este cert, nu este așa simplu în alegerea unei lansete și trebuie ținut seama de toți acești termeni.
Să începem cu începutul. În primul rând, trebuie să știi că o lansetă nu se alege în funcție de specia la care pescuiești, ci în funcție de aplicația pe care o dorești de la ea și de tipul de năluca pe care o vei folosi. Se poate foarte ușor să folosești aceeași lansetă la mai multe specii, folosind același tip de nălucă.
Modul de încărcare reprezintă cât de mult te ajută lanseta în momentul aruncării nălucii în apă. Cu cât lanseta este mai elastică, cu atât se încarcă mai bine și vei arunca mai departe. Dacă lanseta este mai rigidă, ea se încarcă mai puțin și vei arunca mai aproape. Lanseta este doar o parte din toată aruncarea ta. Aici mai contează și mulineta, firul și, în primul rând, tipul și greutatea nălucii.
Greutăți. Toate lansetele de fabrică au inscripționate pe ele o plajă de greutăți a nălucii în care este indicat a se folosi lanseta. Exemple: 1/8 – 3/8 (3,5 g – 10,5 g), 3/16 – 5/8 ( 5,5 g – 18 g), 1/4 – 3/4 (7 g – 21 g) sau 3/8 – 1 (10,5 g – 28,5 g).
Indiferent de tipul nălucii, trebuie respectate aceste plaje, pentru a nu forța lanseta. Totodată, există și o plajă a firului care trebuie folosit pentru a nu forța lanseta și inelele în cazuri extreme (ex: 5 – 10 lbs, 10-20 lbs).
Toate aceste indicații scrise pe lansetă îți vor oferi și puterea acesteia. De exemplu, o lansetă 1/8 – 3/8 este o lansetă Light, deci de putere mică, pentru aplicații mici, gen voblere mici, rotative, jiguri mici, năluci pe care bineînțeles le vei folosi la pescuitul cleanului și bibanului, în general. O lanseta care are scris până în 3/4 este de putere Medium, pentru diferite aplicații (jig, lingură, voblere…), în funcție de elasticitatea ei. Lansetele peste 3/4 sunt de putere Heavy și sunt pentru aplicații gen slider, jiguri mari (în Deltă), zalt-uri etc.
Acțiuni. Dacă dorești o lansetă pentru pescuit la jig, alegi o lansetă mai rigidă.
Dacă dorești să pescuiești în lacuri de câmpie cu apă relativ mică, alegi light, medium light (greutăți până în 10-15 grame). Dacă dorești să pescuiești în ape mai adânci și pe râuri mai mari (aici trebuie să iei în considerare și curentul apei) alegi una medium sau medium heavy (până în 21-28 de grame). Și dacă mai dorești să pescuiești această lansetă cu jig normal, atunci îți recomand să aibă acțiune moderate-fast sau cel mult fast (eu personal folosesc moderate fast). Lansetele cu acțiune extra fast au aplicații destul de bine definite, cum ar fi offset (numită și Texas).
Dacă dorești o lansetă pentru năluci reactive (voblere , oscilante, rotative etc) alegi o lansetă elastică și folosești în continuare aceleași criterii ca și în cazul lansetelor pentru jig. Ca acțiuni, de obicei acestea sunt slow, moderate, moderate fast. Cele light sunt slow sau moderate, cele medium sunt moderate sau moderate fast.